טיפול בכעסים: לשלוט בזעם  מאת דפנה שם טוב

התקפי זעם, כעסים בלתי נשלטים, התפרצויות ורגזנות יתרה משבשים את חייו של מי שסובל מהם, ואת חיי הסובבים אותו.

מנגד, הדחקה של הזעם והכעס גם היא אינה בריאה. אם כך, כיצד לומדים לנהל את הכעס ולשלוט בו? דפנה שם טוב מסבירה;

כעס הוא רגש טבעי, שצף ועולה מדי פעם. הבעיה מתחילה כאשר הכעס רב, חוזר, ובלתי ניתן לשליטה – כאשר אנו לא מצליחים לנהל את הכעס אותו אנו חשים, ובמקום זאת הכעס הוא שמנהל אותנו. כשזה קורה, כדאי לפנות אל טיפול בכעסים, המאפשר ללמוד לנהל את הרגשות בצורה טובה יותר, ובכך לשפר את איכות החיים של המטופל ושל האנשים הקרובים לו.

פנייה אל טיפול בכעסים (ניהול כעסים) יכולה לשנות חיים: הזעם, כמו אש, יכול לאכל את סביבתו במהירות – לפגוע בקידום בעבודה, לגרום לנתק בלתי ניתן לגישור עם חברים טובים, לפגוע בזוגיות, לאמלל את הילדים, לגרום ללחץ נפשי, ואף לגרום לבריאות לקויה וללחץ דם גבוה.

צורת הביטוי של הכעס

טיפול בכעסים, או ניהול כעסים, אינו מיועד רק למי שמבטא את הכעס בהוצאתו במלוא הכוח, בהתפרצויות, בצעקות, בצרחות, באיומים, אפילו באלימות נפשית ופיזית. זאת מכיוון שכעס יכול לכרסם בשלוותכם, בבריאותכם ובאיכות חייכם גם בצורות אחרות: יש מי שאצלם הכעס הבלתי נשלט אינו בא לידי ביטוי באופן ישיר ומוחצן בהוצאתו על הסובבים כאן ועכשיו, אלא באופן אחר – למשל, בהדחקה או בתסיסה פנימית לאורך זמן, בו הכעס עושה שמות בנו מבפנים. במקרים כאלו הכעס האצור יכול לגרום לסטרס ולמצוקה נפשית, או להסתגרות פנימית, עם התעלמות והתנהגות פסיבית אגרסיבית כלפי הסובבים (בני משפחה, בני זוג, חברים, ילדים וכו'). בנוסף, זעם מודחק ללא טיפול בכעסים עשוי להתפרץ בסופו של דבר, בעוצמה אדירה.

כך או כך, סבלו של האדם שאינו יכול לנהל את כעסיו הינו גדול, ומשפיע גם על חיי החברה, הזוגיות והמשפחה שלו, על בריאותו, ועל מעגל האנשים סביבו שלעתים נופלים קורבן להתנהגותו.

איך מבצעים טיפול בכעסים?

קל לתת עצות לטיפול בכעסים עצמאי, אך קשה ליישם אותן כשהכעסים כה גדולים, שתלטניים וחזקים. לכן כדאי לפנות אל טיפול בכעסים על ידי איש מקצוע, למשל בעזרת CBT, כלומר, טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

טיפול בכעסים באמצעות CBT מכוון למטרה ספציפית והוא פועל בשני מישורים מרכזיים: זיהוי המחשבות המטרידות והחלפתן במחשבות פרודוקטיביות וחיוביות יותר, וזיהוי ושינוי דפוסי ההתנהגות הבעייתיים. טיפול פסיכותרפי יכול לנבור עמוק יותר, ולחקור את מקורות הזעם והכעס – מאין הם נובעים, האם הם משמשים כמסווה לרגשות מודחקים אחרים וכו'. ניתן כמובן לשלב בין השניים, כמו גם לבחור בטיפול בכעסים בשיטות נוספות – מה שחשוב הוא לא להסכים לחיים בהם הכעס שולט, אלא לבחור לבצע שינוי ולפנות לטיפול מקצועי בשיתוף פעולה מלא. רק כך יושג שינוי אמיתי בניהול הרגשות והכעסים, ובעקבותיו שינוי משמעותי לטובה בחיים.

לשיחה עם דפנה שם טוב – צרו קשר באתר או בטלפון