מהו CBT , או טיפול קוגניטיבי התנהגותי?

בשנים האחרונות שומעים לא מעט את המונח CBT, ראשי תיבות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מה זה CBT, מה מבדיל אותו מטיפול פסיכותרפי רגיל, ולמי הוא מתאים? דפנה שם טוב מסבירה:

למי שאינו מתמצא בנבכי הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה, נדמה כי כל הטיפולים הפסיכולוגים זהים: שיחות ארוכות, לעתים מונולוגים מול מטפל המקשיב בסבלנות (או במונחים מקצועיים: טיפול דינמי). אך כיום יש גישות שונות וסוגי טיפולים שונים המספקים קשת רחבה של פתרונות. אחד הפופולריים מביניהם בשנים האחרונות הינו הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי, או בקיצור CBT.

מה זה בעצם CBT?

 זהו למעשה טיפול פסיכולוגי שמשלב יחדיו עקרונות ורעיונות משתי גישות שונות, ההתנהגותית והקוגניטיבית, על מנת לפתור בעיה מסוימת וספציפית – למשל, דיכאון, התקפי חרדה, הפרעת אכילה, OCD וכו'.

טיפולי CBT מנסים לטפל בבעיה על ידי יצירת שינוי, הן בתחום הקוגניטיבי (המחשבה) והן בתחום ההתנהגותי (מעשים). כלומר, הרעיון הוא שתפיסה יוצרת מציאות, או במילים אחרות, הפירוש והמשמעות שאדם נותן במחשבותיו על בעייתו והסיטואציה הקשה בה הוא נמצא משפיעים על אופן התמודדותו איתן. לכן, אם נטפל ונשנה את המחשבות המכשילות, כמו גם את דפוסי הפעולה המכשילים שלנו, ונחליפם בדרכי פעולה ובמחשבות בריאות יותר, נוכל להתמודד בצורה טובה יותר עם כל מכשול.

אלו עוד הבדלים יש בין CBT לטיפול פסיכולוגי דינמי?

CBT הינו טיפול מאוד משותף, פעיל ותובעני – על המטופל לעשות "שיעורי בית", לתרגל ולבצע משימות כדי ליצור בהדרגה את השינוי הדרוש.

כמו כן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו קצר מועד, ונמשך פחות זמן מטיפול פסיכותרפי דינמי. בעוד בטיפול דינמי יש לערוך פגישות רבות, לעתים לאורך שנים, כדי לברר מהן הבעיות ומהו מקורן, לחקור ולהעמיק, במוקד ה-CBT עומדת בעיה ידועה וספציפית שבה מטפלים באופן אקטיבי, ולכן לרוב מדובר על כ-12-20 פגישות – תלוי כמובן בצורך של המטופל ובמידת ההתקדמות.

איך זה עובד?

במהלך טיפולי ה-CBT נזהה קודם כל את דפוסי החשיבה הבעייתיים ודפוסי הפעולה המכשילים, שאותם ברצוננו לשנות. לאחר מכן יבנה טיפול הכולל תרגולים חוזרים של שינוי בהדרגתיות של דפוסי המחשבה וההתנהגות, להטמעתן בצורה טובה.

למי מתאים טיפול CBT?

 מאחר וכאמור CBT בניגוד לפסיכותרפיה דינמית נועד לטיפול בבעיה ספציפית, אין טעם לפנות לדרך טיפול זו אם אינכם יודעים להגדיר במדויק את הבעיה, או מעוניינים בחיפוש משמעות וחקר עצמי שעבורם הטיפול הדינמי מתאים יותר. כמו כן, יש לזכור שיש לשתף פעולה עם ה-CBT באופן אקטיבי בתרגול עצמי כדי שיצליח, ועל המטופל להיות מחויב לכך. אם הבעיה המדוברת (דיכאון, חרדה וכו') קשה מאוד ומשתקת, אפשר לבחון שילוב של CBT עם פסיכיאטריה ואף טיפול תרופתי.

CBT מתאים לסובלים מבעיות כגון הפרעה אובססיבית כפייתית, הפרעת חרדה ופאניקה, פוביות, הפרעת אכילה, התמכרויות, דיכאון וכו'. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כדי להבין האם CBT הוא אכן דרך הטיפול הטובה ביותר עבורכם ולמצבכם באופן אישי.

לפרטים, לייעוץ, למידע נוסף ולקביעת פגישה צרו קשר עם דפנה שם טוב