דפנה שם טוב: "הכירו את המונח בוחן מציאות"

 בוחן מציאות (Reality testing) הינו מונח ידוע בתחומי הפסיכולוגיה, הפסיכותרפיה והפסיכיאטריה – זה הזמן לערוך עמו היכרות // דפנה שם טוב

הערכת בוחן המציאות של אדם כלשהו משמשת כלי בידי אנשי מקצוע ככלי לאפיון, לאבחנה ולהערכה של מצבו הפסיכולוגי, כאשר ליקויים בבוחן המציאות עלולים לרמז על בעיות כגון התקפים פסיכוטיים, הפרעות אישיות, הזיות, סכיזופרניה, פסיכוזה וכן הלאה. אך מהו בעצם בוחן מציאות? וכיצד מעריכים בוחן מציאות של מטופל? דפנה שם טוב מסבירה.

תפיסת המציאות דפנה שם טוב מסבירה

"בוחן מציאות" הוא למעשה מונח המתייחס לתפיסת המציאות של אדם את העולם סביבו – איך הוא מבין ושופט את העולם סביבו בצורה אוביקטיבית.

כל אחד מאיתנו חווה מציאות שהוא רואה בה כמובן מאליו – שהזמן והמקום בו אנו נמצאים ידועים לנו ומובנים מאליהם. כשאנו תופסים את המציאות וגבולותיה בצורה דומה לכלל, לנורמה בחברה, זהו בוחן מציאות תקין: אנו מבינים איפה אנו חיים, תופסים את המציאות והסביבה כסדרן, מבחינים בין דמיון למציאות בנקל, ומתנהגים בהתאם.

 בוחן מציאות יכול להיבדק דרך הערכה פסיכולוגית ומגוון מבחני אישיות.

בוחן מציאות לקוי

הפרעות או ליקוי בתפיסת המציאות נקראות בוחן מציאות לקוי. למשל, כאשר אדם מסוים חווה משהו שאינו מתרחש למעשה במציאות, אך הוא משוכנע בקיומו במציאות כמובן מאליו. לדוגמא, אדם הסובל מהזיות או שומע קולות ואינו מצליח להבחין בינן לבין המציאות, ולזהות מה אמיתי ומה לא, או כשאדם אינו יכול להבחין בין המתרחש בעולמו הפנימי לעולם החיצוני לו. החיבור שלו למציאות ותפיסתו אותה לקויים.

בוחן מציאות לקוי לפיכך יכול להצביע על כך שבעיה כלשהי (הזיות, פסיכוזה, מחשבות שווא וכו') יוצרת הפרעה בהבנה האובייקטיבית של המציאות של המטופל.

כמובן, בבדיקת בוחן מציאות יש לשים לב מתי התפיסה מעט שונה של המציאות אינה בוחן מציאות לקוי למעשה, אלא פשוט פרשנות סוביקטיבית אישית למציאות, שאינה סותרת את העובדות הקיימות.

נמשיך בעוד טיפים והסברים בתחום בעתיד הקרוב – דפנה שם טוב